Tort w tradycji polskiej jest podawany o 24 godzinie, po lub przed oczepinami, czasem zdarza się, że podawany jest po obiedzie. Młodzi kroją najpierw razem jeden kawałek tortu i częstując się nawzajem zjadają go. W tradycji Amerykańskiej młodzi podczas podawania sobie kawałków tortu powinni się nimi pobrudzić. Później kroją kawałki dla rodziców i im zanoszą, resztą zajmuje się obsługa.

Miłym gestem może być pamiętanie o innych w tym momencie. Jeśli ktoś tego dnia ma urodziny można o tym powiedzieć gościom, odśpiewać „sto lat” a w kawałek dla tego gościa wstawić świeczkę.

Najważniejszy powinien być smak tortu. Powinien być lekki i nie za tłusty, w Polsce najczęściej jest to bita śmietana lub krem budyniowy. Dlatego też przed zakupem tortu należy go spróbować i wybrać najlepszy.

Ozdoby wydają się być drugorzędne i polskie torty nie wyglądają bardzo okazale za to pysznie smakują. Polskie cukiernie oferują więc niewiele opcji, a tradycyjne torty wyglądają mniej więcej tak:

Dość popularne są tzw stroiki na czubku tortu, które przedstawiają parę młodą, mogą być one tradycyjne lub humorystyczne:

Często ozdobami na tort są też zimne ognie lub tryskające fontanny ogni:

W stanach, gdzie dominują ciężkie torty w lukrowej, twardej polewie lub jeszcze twardszej masie z marcepanu (które podobno nie są za dobre i wszystkie smakują jednakowo) ozdoby są najważniejsze. Można więc dostosować tort do swoich potrzeb, a jest z czego wybierać:

http://www.marthastewartweddings.com/ :

Pamiętajmy, że nie zawsze to, co widzimy na zdjęciu nasz cukiernik będzie umiał zrobić. Ku przestrodze: http://cakewrecks.blogspot.com/ i http://www.uglyweddingcake.com/index.html

Zamiast tortu modne jest zrobienie fontanny z czekolady, są one w różnych wielkościach, mogą być wypełnione czekoladą ciemną lub białą. Wkłada się do nich na patyczkach kawałki owoców czy ciasteczek. Mechanizm można kupić lub wypożyczyć, co wygląda tak.