Alkohol – panuje przekonanie, że powinno się zagwarantować 0,5l wódki na osobę. W rzeczywistości jest to tak ok 4 razy za dużo, gdyż część osób nie pije wcale a reszta nie zdoła wypić tak wiele. Można tyle kupić wtedy, gdy następnego dnia odbędą się równie zakrapiane poprawiny oraz gdy każdej parze na odchodnym będziemy wręczać po butelce. Coraz częściej chętniej sięga się na weselach po wino czy piwo, rzadziej drinki (chyba że zagwarantuje się barmana robiącego drinki na zamówienie gości). Jeśli rodzina lubi pić wino, to 0,5l wina na każdą osobę pijącą może być dobrą miarą, dla preferujących piwo może nie wystarczyć 1l piwa na osobę pijącą. Szampan podawany jest zazwyczaj wyłącznie na wejście do toastu (lampka na osobę) lub ewentualnie do tortu o północy.

Liczba dań i przykłady menu.

Wesele rozpoczyna się zazwyczaj od obiadu składającego się z zupy (zwyczajowo rosół) oraz drugiego dania (mięsa do wyboru (mielone, schabowe, kurczaki, zrazy itp), surówki, pieczone ziemniaczki lub ryż czy ziemniaki). Warto pamiętać o osobach na specjalnych dietach, np. wegetarian, by i oni mogli zjeść coś na ciepło (np. smażony ser czy zapiekankę warzywną). Liczony jest 1 talerz zupy na osobę, ok 2 porcji mięsa oraz ok 200g „wypełniacza”, przy czym zazwyczaj najchętniej schodzą ziemniaczki pieczone lub frytki.

Później wchodzi deser np. lody, ciasta i owoce (mogą być też przez cały czas na osobnym stole).

Następnie podawana jest zimna płyta (galaretki, wędliny, zakąski, jajka faszerowane, sałatki, śledzie lub inne ryby)

Ok 22 podawane jest drugie ciepłe danie: bef strogonow lub np. pieczony dzik.

Po północy (po torcie i oczepinach) podany może być trzecie ciepłe danie: barszczyk z krokietami lub pasztecikami czy żurek, później ok 3 w nocy bigos lub zupa węgierska (którego walory smakowe sprawdzi zapewne mniej niż ¼ liczby gości.

Na bardziej ekskluzywnych weselach może pojawić się łosoś wędzony, sushi, krewetki nawet kawior lub trufle – wszystko zależy od zasobności portfela.

Biorąc pod uwagę, że większość gości zajętych jest piciem, tańczeniem i rozmowami, wydaje się być zbytecznym zarówno ciepły posiłek ok 22 jak i podawany po godz 3. W zupełności powinien wystarczyć obiad, deser, zimna płyta, tort i jeden ciepły posiłek w trakcie zabawy. Chyba że wesele zaczyna się ok godz 15 i goście zdążą ok godz 20 zgłodnieć na drugi ciepły posiłek.

Spotyka się też stoły tematyczne – np. ze słodkimi ciastami, z czekoladową fontanną, stół chłopski z chlebem ze smalcem i kiełbasą pociętą w koreczki itp.

Przy tematycznych weselach, wzorowanych na konkretnym regionie świata warto zaproponować przysmak z tej okolicy np. japońskie sushi i sake, hiszpańską paelle i sangrię, greckie ryby, oliwki, hummus i ouzo.